חברת הביטוח AIG ערכה לאחרונה אירוע בנושא נסיעות לחו"ל, שנגע בהיבטים שונים של יציאה לנופש, היבטים שלא תמיד נלקחים בחשבון, אך יכולים להפוך את הטיול לחוויה מעצימה ומהנה, כמו גם לחוויה מתסכלת ולא נעימה.
את ההרצאה הפותחת נתנה יפעת רייטר, סמנכ"לית ביטוחי תאונות אישיות, חיים ובריאות, שסיפקה שורת עצות בבחירה של ביטוח נסיעות לחו"ל. יפעת הדגישה כי בין שורת ההחלטות שיש לקבל לקראת נסיעה לחו"ל, הבחירה בביטוח נסיעות לחו"ל היא בעלת משמעות רבה ביותר, ובמקרים בהם משהו חלילה משתבש, בחירה זו מהווה את ההחלטה החשובה ביותר. יפעת הסבירה כי קודם כל מומלץ לבחון מה הם הצרכים של הנופשים. לאור המבחר הקיים היום בביטוחי נסיעות לחו"ל, הן בכיסוי הביטוח והן בגבולות האחריות של הכיסויים השונים, יש להתאים את הביטוח לאופי החופשה: ביטוח עבור חופשת בטן גב בקפריסין או טיול במוזאון באירופה אינה דומה לביטוח הנרכש עבור טיול תרמילאים בדרום אמריקה או חופשת סקי בשוויץ. כמו כן קיים הבדל ברכישת ביטוח עבור אדם בריא לאדם עם בעיה רפואית או אישה בהריון.
על אף שביטוח נסיעות לחו"ל מתייחס גם לגניבת או אבדן רכוש או דרכון, הרי שהגורם המשפיע ביותר על רכישת ביטוח נסיעות הוא הוצאות רפואיות והטסה רפואית לישראל. ישנם מקרים בהם מצבו הרפואי של המבוטח, השוהה בחו"ל, מצריך את העברתו לישראל לצורך קבלת המשך טיפול רפואי. העברת המבוטח מצריכה לעיתים הטסה עם ליווי של צוות וציוד רפואי, המותאמים למצב הבריאותי שלו. אלו עשויים להסתכם בעלויות כספיות גבוהות מאוד. חשוב מאוד לוודא, שפוליסת הביטוח כוללת כיסוי להטסה רפואית לישראל. במקרה כזה, זכאי המבוטח שהתאשפז או שפונה לישראל במהלך הטיול בחו"ל להחזר הוצאות עבור הטסת ילדיו מחו"ל בחזרה לישראל.
בנוסף, אם לפי המלצת רופא, מצבו הבריאותי אינו מאפשר את חזרתו של המבוטח לישראל, והוא נדרש להאריך את תקופת שהותו בבית מלון בחו"ל, יש לבדוק האם הביטוח מעניק כיסוי עבור ההוצאות בגין השהות הנוספת במלון בחו"ל, הן למבוטח והן למלווה. מקרים אלו רלוונטיים במיוחד בפוליסות משפחתיות וזוגיות, שכן אירוע שמצריך הפעלת פוליסת נסיעות לחו"ל עבור אחד מבני המשפחה, משפיעה מן הסתם על כל בני המשפחה.
ומה לגבי נשים בהריון? יפעת הסבירה כי אישה בהריון היוצאת לחופשה בחו"ל צריכה לוודא כי רכשה ביטוח ייעודי, המעניק כיסוי למצבים הקשורים להריון ואשר עלולים לקרות באופן בלתי צפוי במהלך השהות בחו"ל. הוצאות רפואיות במקרים של לידה מוקדמת, הוצאות הקשורות בטיפול או אשפוז של הוולד הן חלק מההוצאות עימן עשויה האישה ההרה להתמודד במהלך השהות בחו"ל. יש לוודא שחבילת הביטוח מעניקה כיסוי הן לעובר והן לאישה ההרה. יש לוודא שהכיסוי הביטוחי מותאם לשבוע ההיריון. המקסימום שניתן הנו עד שבוע 32 להריון.
אם אחד מבני המשפחה סובל ממחלה כרונית, יש לוודא שהביטוח מותאם למצב הבריאותי של הנוסע לחו"ל באופן שיעניק את הכיסוי הנדרש, גם אם תחול החמרה במצב הרפואי במהלך השהייה בחו"ל. למשל, אנשים הנוטלים תרופות באופן קבוע, סובלים ממחלות כרוניות, נמצאים בהשגחה רפואית, היו בטיפול רפואי כלשהו במהלך 6 החודשים שקדמו לנסיעתם לחו"ל– אינם מכוסים במסגרת הביטוח הסטנדרטי. קיימות חבילות ביטוח מיוחדות, שכן מעניקות כיסוי גם לאנשים בעלי מצב רפואי קודם.
יפעת התייחסה בדבריה גם לנושא של גניבת מטען: חשוב להשגיח במהלך הנופש על דברים יקרי ערך, כגון תכשיטים, מצלמות או ציוד מחשב. במידה והמטען נגנב למרות, ההשגחה הנדרשת, יש לפנות לתחנת המשטרה בחו"ל ולקבל אישור על גניבת המטען. במקרה של גניבה או אובדת מטען שהיה באחריות צד שלישי, כדוגמת חברת תעופה, על המבוטח לדווח על כך לנציג חברת התעופה בשדה התעופה ביום האירוע, ולקבל אישור בכתב על הגניבה/ האבדה. במקרה של גניבת או אבדת הדרכון בחו"ל, יש לגשת לתחנת המשטרה המקומית בחו"ל, לדווח על המקרה ולקבל אישור משטרה על הגשת תלונה בגין גניבת/אבדן הדרכון. עם אישור זה יש לגשת לנציגות הישראלית הקרובה, ולבקש שתנפיק מסמך נסיעה חלופי, שישמש כדרכון. בכל מקרה, מומלץ לסרוק את הדרכון וכרטיסי הטיסה ולשמור את הסריקה כקובץ דיגיטלי.
עוד משהו שחשוב לדעת, וקשור דווקא לדירה שאנחנו משאירים לאחור בעת יציאה לחופש: רבים מהישראלים אינם רוכשים ביטוחי דירה, ובהיעדרם, מותירים את הבית ללא כיסוי ביטוחי. על מנת לספק למטיילים "חופשה בראש שקט," חברת הביטוח AIG ישראל מציעה ללקוחות, שרוכשים ביטוח נסיעות לחו"ל, ביטוחי דירה ייעודי שיאפשר ליהנות מחופשתם בראש שקט. הפוליסה הייחודית מעניקה אפשרות לכיסוי ביטוח לדירה ללקוחות שטסים לחו"ל ואשר אין ברשותם ביטוח דירה. את הפוליסה, שניתן לקנות רק בצירוף פוליסת ביטוח נסיעות לחו"ל, אפשר לרכוש לפרקי זמן של ימים, להבדיל מהפוליסות הקיימות בשוק, המחייבות את הלקוח לרכוש ביטוח למינימום של שנה.
בהמשך ניתנה הרצאה של רות גנאל, מאמנת משפחתית, מנחת קבוצות הורים ומקימת תיאטרון חינוכי "מהנאה להנעה".
השאלה הראשונה שרות ממליצה לשאול היא האם בכלל לקחת את הילדים איתנו לחו"ל והתשובה אינה צריכה להיות מובנת מאליה. מומלץ להתחשב בגיל הילדים, במסוגלות ההורית להתמודד איתם "מסביב לשעון" ובדינמיקה המשפחתית.
החופשה היא למעשה מראה המשקפת את מערכת היחסים בבית, ואף מקצינה אותה שכן היא מערערת את הבסיסים שבנינו כמפלט או כמעקף לקשיים שלנו. אם יש לנו ילד רגיש מאד לשינויים, שכל שינוי לוז מערער אותו חשבו כמה שינויים וגמישות נדרשים ממנו בנסיעה. דוגמא אחרת: משפחה שבה יש שתי אחיות שרבות זו עם זו ללא הרף. בבית אפשר לשלוח כל אחת לחדרה ואילו כשיושבים דחוסים ברכב אחד לנסיעה של כמה שעות, אם אין להן מנגנון להבלגה, התעלמות, הומור וגישור – הנסיעה תהפוך לסיוט.
רות מדגישה כי חשוב לצאת לחופשה הזו עם ציפיות מותאמות: זה לא יהיה ממש חופש, וגם לא יאפשר לכם לסמן "וי" על חופש זוגי ורומנטי אבל זה בהחלט ייתן מענה להרבה דברים אחרים.
אז מה תרוויחו מטיול עם הילדים?
ראשית, אפשרות לבילוי זמן רצוף וארוך יחד. בהתחשב בכמות השעות שהורים וילדים מבלים בנפרד בחיים המודרניים, זוהי הזדמנות להשלים פערים, להיות יחד בנינוחות בלי למהר לאנשהו, להקשיב לסיפורים הקטנים וכו'.
זו הזדמנות לגיבוש משפחתי- הזמן בו נצברים סיפורים למורשת המשפחתית, זיכרונות ממקומות או אנשים שפגשתם שיהפכו למיתולוגיות .
הזדמנות ללמידה- ילד בחול נחשף לאינסוף תופעות חדשות ויכול להעשיר את השפה, עולם המושגים והידע הכללי שלו..
ולסיום: הזדמנות לתרגול עצמאות, אחריות ושותפות - של הילדים בתכנון ובהצלחת הטיול.
החלטתם ללכת על זה?
הנה כמה המלצות שרות ממליצה עליהן למיקסום ההנאה:
רק תכנון קפדני יאפשר ספונטניות- הזמינו מראש מקומות לינה (לא נעים ולא מתאים להיתקע עם ילדים עייפים ורעבים ברחוב ולהתפשר על רמה או מחיר).
בדיקה מדוקדקת מראש של חודשי פעילות, ימים ושעות לאטרקציות (זהיות מימי שבתון/ חג).
להסכים לוותר- ביום עמוס מדי אפשר לוותר על האטרקציה השלישית ולפעמים פשוט ליהנות מגן שעשועים על הדרך.
רעב - ילדים רעבים הם פחות ידידותיים לסביבה. תמיד לצאת עם פירות, להכין סנדביצ'ים בבוקר, להחזיק חטיפים קטנים שיעודדו מצב רוח שפוף, לקחת בחשבון את "רעב שדה התעופה".
סוגיית המסכים - כאן צריך לגשר על הפער שבין הרצוי למצוי. הילדים קטנים? השתדלו לא לאפשר מסכים בכלל. יש לכם עסק עם מתבגרים מכורים? הגדירו מראש זמנים ברורים שבהם מסכים מקובלים וזמנים שבהם הם לא מוזמנים להיות חלק מהחוויה. הגדרתם כאלו? תנו דוגמא אישית ועמדו על הכללים.
אוטו- קחו דיסקים עם שירים שמחים שתשירו יחד, הכינו רשימת רעיונות למשחקי אוטו- למניעת שעמום וקיטורים.
התיעוד- הוא חשוב אך לא למענו נוסעים. לעיתים הצורך לתעד ולצלם משתלט על היכולת להיות ברגע, להנות. כמו כן, הימנעו מלהעלות מידע שוטף לפייסבוק על מיקומכם (על שפת הבריכה, כוס יין ביין) מאחר ויש גנבים ששיטת העבודה שלהם לאיתור בתים פנויים שואבת מידע בדיוק כך.
מה עוד לקחת בחשבון- חריגה בתקציב, רגעי משבר (כשלא קונים...), בכי של סוף יום ועייפות, מריבות בין אחים, תסכול של הורים שציפו לאסירות תודה וקיבלו קיטורים.
לסיום, כמו שממליצים לנו להיות קלים במשקל שאורזים, מומלץ לאמץ את הקלילות הזו גם כגישה לטיול עם ילדים. לא למהר להיפגע, להתאכזב או לכעוס. לתאם ציפיות מראש, לקחת בחשבון שלא הכל יצא בדיוק כמו שרצינו אבל זה מה שיש - וזה , כרגע, הכי טוב שיכול להיות.
את האירוע סגרה הרצאתה של אילנית ארז, העומדת בראש קבוצת 'הצפרדעים המקפצות', ומעבירה סדנאות בנושאי סדר וארגון. אילנית נתנה שורה של טיפים על אריזת תיקים לקראת יציאה לחופשה, וטיפול בתיקים בעת החופשה עצמה. מה התיק הנכון לכל חופשה? כמה תיקים לקחת? כיצד חוסכים במקום? כיצד מטפלים בכביסה? ואפילו, כיצד שומרים על עגילים שלא ילכו לאיבוד?
אילנית הסבירה שההחלטה על מספר התיקים לחופשה תלויה קודם כל במספר הנוסעים ובגילם. עליכם לענות על השאלה: האם כל אחד מבני המשפחה ירצה לסחוב תיק משלו. היתרון הבולט של מזוודה קשיחה הוא שהיא מסודרת יותר ולעיתים קרובות יש לה גלגלים. היתרון הגדול של תיק רך הוא שאפשר למלא אותו עוד ועוד, וכמובן שאפשר לשאת אותו על הגב. נשיאה על הגב טובה במיוחד לאימהות עם עגלה או עם פעוט שהן צריכות לסייע לו. אילנית ממליצה בכל מקרה כי בתיק היד שלכן תחזיקו כלי רחצה חיוניים, בגדים ותחתונים להחלפה, משקפיים מכל הסוגים, נוזלים לעדשות (אם יש), תרופות וכל דבר שבלעדיו תרגישו אומללים לבלות לילה אחד.
עוד הסבירה אילנית מדוע כדאי לוותר על זוגות נעליים רבים מדי, אלא מומלץ להשאיר אופציה לקנות נעליים בחופשה. את הזוגות שבכל זאת לוקחים כדאי למלא בגרביים מגולגלים כדי לשמור על הנפח שלהן. את הנעליים אורזים בשקיות נעליים ייעודיות או בכובעי רחצה שמחלקים בבתי מלון, כך שלא יתערבבו עם יתר החפצים.
אילנית גם התייחסה גם לשאלה כיצד יש לשמור על הבגדים: אילנית המליצה לשים בין הבגדים דפים של מייבש כביסה, כך יישמר ריח רענן וגם ימנעו קמטים. ומה עושים עם בגדים במהלך הטיול שמיועדים לכביסה? אילנית ממליצה שבגדים שנלבשו וצריך לכבס אותם, יש לשמור בשקיות ניילון ממוינות לפי הצבעים, כך הרבה יותר קל לטפל בכביסה כאשר חוזרים הביתה או כשמגיעים למקום שבו מכבסים בחופשה.
ומה לגבי בקבוקים שתכולתם עלולה להישפך? כדי למנוע מבקבוקים להישפך ישנן כמה שיטות שונות: מסגירתם על ידי ניילון נצמד ועד נעילתם בשקיות ננעלות. כדי למנוע ממברשת השיניים להירטב מהשמפו, יש לגלגל אותם בתוך מגבת מקופלת ולארוז בתיק היד.
ולגבי תכשיטים: כדי שהשרשראות לא יסתבכו זו עם זו, יש לארוז אותן בקופסת תרופות או על ידי השחלתן לתוך קש שתיה. כדי לשמור על העגילים כך שיישארו בזוגות, אפשר לתקוע אותם בתוך חורים בכפתור.
בכל מקרה, אילנית מדגישה שיש להקפיד על הכנת ערכות בילוי לילדים, למשך הטיסה, ולנסיעות עצמן. בערכה הכניסו קלסרים, טושים, דפים ומספריים. הכינו לנסיעה גם קופסאות עם תאים שתוכלו להכניס בהם חטיפים, משחקים קטנים או ירקות חתוכים.
נופש נעים :)